De impuls om het fonds PiANTRO op te richten is afkomstig van de zeer grote behoefte aan schenkgeld voor de oprichting van een beroepsschool binnen de steinerscholen.
Van bij het begin leefde het bewustzijn dat met dit fonds een unieke gelegenheid geboden werd om voor de (veel) langere termijn een wezenlijke stap vooruit te zetten voor de antroposofie in België. Het is immers al veel te lang een feit dat vanuit het “rijke” België voor antroposofische vernieuwende initiatieven steeds weer een beroep moet worden gedaan op buitenlandse fondsen. Dat heeft natuurlijk zijn historische oorzaken: de antroposofie is in België veel later “geland” dan elders en is hier nog altijd vele malen kleiner dan in Nederland of Duitsland.
Dat “klein zijn” mag echter geen belemmering vormen voor de wil om te groeien. En groei is er als beweging vooral door in de openbaarheid te treden. Vandaar dat dit fonds PiANTRO, wat staat voor Participatie in ANTROposofie, als nieuw initiatief van vzw Mercurius werd ondergebracht bij de Koning Boudewijnstichting. Dit is immers de meest vermaarde stichting in België, met een uitstekende reputatie inzake transparantie en maatschappelijke meerwaarde. Op 5 oktober 2007 is het bestuurscomité voor de eerste keer samengekomen, wat als startdatum van het nieuwe fonds kan gelden.
Op 12 oktober 2016 besliste het bestuurscomité om de werking van het fonds PiANTRO voortaan op drie pijlers uit te bouwen:
- kleinschalige antroposofische projecten
- nieuwe steinerscholen of studierichtingen binnen steinerscholen
- grond voor biologische en biologisch-dynamische landbouw
De ambitie van het bestuurscomité is om ooit uit te groeien tot een veel groter fonds dan nu, om zo ook grotere projecten te kunnen helpen realiseren.
